Pater Marcus Apátsági Pub

A hely, ahol a sör nevét imába foglalod!

Az első Apátsági Gasztro Söröző Budapesten több, mint 20 éve nyitotta meg kapuit a Budai vár lábánál. Különlegességünk az apátsági és trappista sörök széles választéka, melyeket elsősorban a múltjuk köt össze: apátságokban, több száz éves receptek alapján készülő elegáns, szépen kiegyensúlyozott italok. Sörlapunkon több, mint 100 féle, nemzetközi kínálatot felvonultató sör található, melyből 60 apátsági, magyar, belga és német választékkal. Hanguláatában ez köszön vissza pincehelyiségünkben is, hiszen egy eredeti belga apátság szellemét idézi. Tökéletes helyszín bármilyen családi, baráti találkozó, vagy céges rendezvény szervezéséhez. Két különálló termünkben akár 80 fő is kényelmesen elfér. Tavasztól őszig pedig egyedi atmoszférájú teraszunk is várja a vendégeket.

Szakácsaink különös gondot fordítanak fogásaink elkészítésére, melyhez sokszor a hely fő pillérét, a sört veszik alapul. Étlapunkon helyet kapnak a sör mellé tökéletesen párosítható street food ételek, a belga konyha néhány eleme és a magyar konyha klasszikus fogásai is.

Lapozz bele és merülj el kínálatunkban, ahol a sör és a gasztrónómia találkozik!

Köszönti Önöket

Németh Gergely konyhafőnök

Dános Róbert üzletvezető

Magas nagytámlás nehéz székek, gyönyörűen megmunkált asztalok mellett lehet élvezni a belga sörök sokaságát. Látványkonyhánk van, bárki bekukkanthat,- vajon hogy készül a megrendelt étel? Vállaljuk rendezvények,családi és céges ünnepségek,összejövetelek lebonyolításást. A nagyteremben kb. 50 fő, a könyvtárszobában 25-30 fő fér el. Ezen kívül a pultnál, és a látványkonyha elött is helyet lehet foglalni. A jó idő beálltával a teraszunkon is várjuk kedves vendégeinket.

1156-ban Marc Pieter Maria Bormans elhagyta Rómát, mert megelégelte a Pápai állam fényűzését, pompáját, képmutatását. Elhatározta, hogy visszatér az őszinte Krisztusi hithez. Végigvándorolt az akkori Európa több országán és fejedelemségén, míg végül 1160-ban megállapodott a mai Damme területén levő Moer-Cerchun forrás mellett, ahol úgy érezte megvalósíthatja elképzeléseit,  rendházat alapíthat és hitére térítheti környezete fogékony földműveseit.

Miről is szólt az általa elképzelt élet?
– visszatérni a természethez
– visszatérni az igaz Krisztusi hithez
– a pompa, a fényűzés teljes megtagadása
– egyszerű, mértéktartó életforma
– a teljes önellátás

Évről évre sokasodó társaival, hosszú és fáradtságos munka árán felépítették a Pater Marcus apátságot, mely attól fogva messze környéken minden megtérő és menedékkérő otthona lett.
A rendszeres hitgyakorlás mellett teljes önellátásra rendezkedtek be. Mivel a korai rendházakat a Benedek rendiek, vagyis a bencések elsősorban laikusok – mai szóval élve: mindenki, a közemberek – számára alapították, volt is bennük kit ellátni bőven. Ezért nyert különös fontosságot az önellátás.
Saját maguk készítették
-a kenyeret
-a sajtot
-a bort
és a forrás vizét felhasználva a sört. Az egyik első rendház volt az övék, mely a sört az apátság falain kívül is árusította, vagy más élelmiszerekre, különböző iparos termékekre cserélte.

 

Egyháztörténeti kutatások során a levéltárakban tudósok nem csak szent szövegekre bukkantak. A kódexekből és diplomákból számos latin nyelvű recept is napvilágra került. Ezek keltették fel a figyelmünket és elhatároztuk, megpróbáljuk rekonstruálni az ott leírtakat! Felidézzük Pater Marcus szellemét és követjük útmutatásait.
Az általa elképzelt, majd megvalósított életfilozófia alapján építettük a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző-Éttermet. Hazánkban szokatlan gasztronómiai egységet próbálunk bemutatni, ahol az ételekhez nem bort, hanem sört ajánlunk. Megkíséreljük bemutatni kedves vendégeinknek a hihetetlen belga sörkultúra egy részét, az apátsági, trappista és gyümölcs sörök világát. Aperitifként – Magyarországon először! – sörpezsgőt és sörkoktélokat ajánlunk.

Hogyan értelmezzük mi 840 év távlatából Pater Marcus életfilozófiáját?

– igyekeztünk természetes anyagokat használni
– éttermünk kialakításának vezérelve az egyszerűség volt
– törekedtünk a különböző funkciók világos elkülönítésére
(konyharész, bárpult, könyvtárszoba és közös étkező)
– saját termékeket állíttatunk elő, ezek közül a legfontosabbak: a kenyér, a sajt, a bor, a sör és az ásványvíz
– ételeinket hagyományos receptek alapján készítjük leginkább sör felhasználásával
– a szívélyes vendéglátás, mellyel el kívánjuk érni, hogy éttermünk minden kedves vendégünk második otthona legyen.

Kérem tekintsék meg étel és italajánlatunkat.
Segítségükre leszünk hogy ízlésüknek, hangulatuknak és az alkalomnak megfelelően választhassanak.

 

Áraink tájékoztató jellegűek. A honlapon látható képek illusztrációk.