Pater Marcus Abbey Pub

Where you include the name of the beer in a prayer!

The first Abbey Gastropub in Budapest opened its doors more than 20 years ago at the foot of Buda Castle. Our specialty is a wide selection of abbey and Trappist beers, which are primarily connected by their past: elegant, well-balanced drinks made in abbeys based on hundreds of year-old recipes. Our beer list includes more than 100 international beers, including 60 abbey, Hungarian, Belgian and German beers. In its atmosphere, this echoes in our cellar as well, as it evokes the spirit of an original Belgian abbey. It is a perfect place to organize any family, friend meeting or company event. Up to 80 people can be comfortably accommodated in our two separate rooms. From spring to autumn, our terrace with a unique atmosphere waits for our guests.

Our chefs pay particular attention to the preparation of our dishes, which are often based on the main pillar of the place, beer. Our menu includes street food dishes that go perfectly with beer, some elements of Belgian cuisine and classic dishes of Hungarian cuisine.

Turn the pages and get yourself in to our offer, where beer and gastronomy meets!

Greets you,

Chef Gergely Németh

and

Róbert Dános restaurant manager.

Magas nagytámlás nehéz székek, gyönyörűen megmunkált asztalok mellett lehet élvezni a belga sörök sokaságát. Látványkonyhánk van, bárki bekukkanthat,- vajon hogy készül a megrendelt étel? Vállaljuk rendezvények,családi és céges ünnepségek,összejövetelek lebonyolításást. A nagyteremben kb. 50 fő, a könyvtárszobában 25-30 fő fér el. Ezen kívül a pultnál, és a látványkonyha elött is helyet lehet foglalni. A jó idő beálltával a teraszunkon is várjuk kedves vendégeinket.

1156-ban Marc Pieter Maria Bormans elhagyta Rómát, mert megelégelte a Pápai állam fényűzését, pompáját, képmutatását. Elhatározta, hogy visszatér az őszinte Krisztusi hithez. Végigvándorolt az akkori Európa több országán és fejedelemségén, míg végül 1160-ban megállapodott a mai Damme területén levő Moer-Cerchun forrás mellett, ahol úgy érezte megvalósíthatja elképzeléseit,  rendházat alapíthat és hitére térítheti környezete fogékony földműveseit.

Miről is szólt az általa elképzelt élet?
– visszatérni a természethez
– visszatérni az igaz Krisztusi hithez
– a pompa, a fényűzés teljes megtagadása
– egyszerű, mértéktartó életforma
– a teljes önellátás

Évről évre sokasodó társaival, hosszú és fáradtságos munka árán felépítették a Pater Marcus apátságot, mely attól fogva messze környéken minden megtérő és menedékkérő otthona lett.
A rendszeres hitgyakorlás mellett teljes önellátásra rendezkedtek be. Mivel a korai rendházakat a Benedek rendiek, vagyis a bencések elsősorban laikusok – mai szóval élve: mindenki, a közemberek – számára alapították, volt is bennük kit ellátni bőven. Ezért nyert különös fontosságot az önellátás.
Saját maguk készítették
-a kenyeret
-a sajtot
-a bort
és a forrás vizét felhasználva a sört. Az egyik első rendház volt az övék, mely a sört az apátság falain kívül is árusította, vagy más élelmiszerekre, különböző iparos termékekre cserélte.

 

Egyháztörténeti kutatások során a levéltárakban tudósok nem csak szent szövegekre bukkantak. A kódexekből és diplomákból számos latin nyelvű recept is napvilágra került. Ezek keltették fel a figyelmünket és elhatároztuk, megpróbáljuk rekonstruálni az ott leírtakat! Felidézzük Pater Marcus szellemét és követjük útmutatásait.
Az általa elképzelt, majd megvalósított életfilozófia alapján építettük a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző-Éttermet. Hazánkban szokatlan gasztronómiai egységet próbálunk bemutatni, ahol az ételekhez nem bort, hanem sört ajánlunk. Megkíséreljük bemutatni kedves vendégeinknek a hihetetlen belga sörkultúra egy részét, az apátsági, trappista és gyümölcs sörök világát. Aperitifként – Magyarországon először! – sörpezsgőt és sörkoktélokat ajánlunk.

Hogyan értelmezzük mi 840 év távlatából Pater Marcus életfilozófiáját?

– igyekeztünk természetes anyagokat használni
– éttermünk kialakításának vezérelve az egyszerűség volt
– törekedtünk a különböző funkciók világos elkülönítésére
(konyharész, bárpult, könyvtárszoba és közös étkező)
– saját termékeket állíttatunk elő, ezek közül a legfontosabbak: a kenyér, a sajt, a bor, a sör és az ásványvíz
– ételeinket hagyományos receptek alapján készítjük leginkább sör felhasználásával
– a szívélyes vendéglátás, mellyel el kívánjuk érni, hogy éttermünk minden kedves vendégünk második otthona legyen.

Kérem tekintsék meg étel és italajánlatunkat.
Segítségükre leszünk hogy ízlésüknek, hangulatuknak és az alkalomnak megfelelően választhassanak.

 

Our prices are informative. The pictures on the website are illustrations.