Asztalfoglalás: 06 (1) 212 1612 - E-mail: patermarcus@chello.hu 1011 Budapest, Apor Péter u. 1. (Lánchíd, budai hídfő)

A Pater Marcus Belga Apátsági Söröző és Étterem hasonlít egy valódi apátsághoz.

Magas nagytámlás nehéz székek, gyönyörűen megmunkált asztalok mellett lehet élvezni a belga sörök sokaságát. Látványkonyhánk van, bárki bekukkanthat,- vajon hogy készül a megrendelt étel? Vállaljuk rendezvények,családi és céges ünnepségek,összejövetelek lebonyolításást. A nagyteremben kb. 50 fő, a könyvtárszobában 25-30 fő fér el. Ezen kívül a pultnál, és a látványkonyha elött is helyet lehet foglalni. A jó idő beálltával a teraszunkon is várjuk kedves vendégeinket.

Áraink tájékoztató jellegűek. A honlapon látható képek illusztrációk.

A_mult

1156-ban Marc Pieter Maria Bormans elhagyta Rómát, mert megelégelte a Pápai állam fényűzését, pompáját, képmutatását. Elhatározta, hogy visszatér az őszinte Krisztusi hithez. Végigvándorolt az akkori Európa több országán és fejedelemségén, míg végül 1160-ban megállapodott a mai Damme területén levő Moer-Cerchun forrás mellett, ahol úgy érezte megvalósíthatja elképzeléseit,  rendházat alapíthat és hitére térítheti környezete fogékony földműveseit.

Miről is szólt az általa elképzelt élet?
– visszatérni a természethez
– visszatérni az igaz Krisztusi hithez
– a pompa, a fényűzés teljes megtagadása
– egyszerű, mértéktartó életforma
– a teljes önellátás

Évről évre sokasodó társaival, hosszú és fáradtságos munka árán felépítették a Pater Marcus apátságot, mely attól fogva messze környéken minden megtérő és menedékkérő otthona lett.
A rendszeres hitgyakorlás mellett teljes önellátásra rendezkedtek be. Mivel a korai rendházakat a Benedek rendiek, vagyis a bencések elsősorban laikusok – mai szóval élve: mindenki, a közemberek – számára alapították, volt is bennük kit ellátni bőven. Ezért nyert különös fontosságot az önellátás.
Saját maguk készítették
-a kenyeret
-a sajtot
-a bort
és a forrás vizét felhasználva a sört. Az egyik első rendház volt az övék, mely a sört az apátság falain kívül is árusította, vagy más élelmiszerekre, különböző iparos termékekre cserélte.

JelenEgyháztörténeti kutatások során a levéltárakban tudósok nem csak szent szövegekre bukkantak. A kódexekből és diplomákból számos latin nyelvű recept is napvilágra került. Ezek keltették fel a figyelmünket és elhatároztuk, megpróbáljuk rekonstruálni az ott leírtakat! Felidézzük Pater Marcus szellemét és követjük útmutatásait.
Az általa elképzelt, majd megvalósított életfilozófia alapján építettük a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző-Éttermet. Hazánkban szokatlan gasztronómiai egységet próbálunk bemutatni, ahol az ételekhez nem bort, hanem sört ajánlunk. Megkíséreljük bemutatni kedves vendégeinknek a hihetetlen belga sörkultúra egy részét, az apátsági, trappista és gyümölcs sörök világát. Aperitivként – Magyarországon először! – sörpezsgőt és sörkoktélokat ajánlunk.

Hogyan értelmezzük mi 840 év távlatából Pater Marcus életfilozófiáját?

– igyekeztünk természetes anyagokat használni
– éttermünk kialakításának vezérelve az egyszerűség volt
– törekedtünk a különböző funkciók világos elkülönítésére
(konyharész, bárpult, könyvtárszoba és közös étkező)
– saját termékeket állíttatunk elő, ezek közül a legfontosabbak: a kenyér, a sajt, a bor, a sör és az ásványvíz
– ételeinket hagyományos receptek alapján készítjük leginkább sör felhasználásával
– a szívélyes vendéglátás, mellyel el kívánjuk érni, hogy éttermünk minden kedves vendégünk második otthona legyen.

Kérem tekintsék meg étel és italajánlatunkat.
Segítségükre leszünk hogy ízlésüknek, hangulatuknak és az alkalomnak megfelelően választhassanak.